Często czekając u ortodonty na wizytę przeglądam gazety i gdy trafi się jakiś ciekawy przepis to pstrykam zdjęcie telefonem. Ostatnio znalazłam instrukcję jak wykonać Gnocchi i choć już kiedyś je robiłam i wyszły raczej słabo to postanowiłam ponowić próbę :) No powiem, że wyszło nawet smacznie choć zdjęcia, robione zresztą na szybko nie powalają.
POTRZEBUJEMY:
- 8 średniej wielkości ziemniaków
- ok. 1/2 szklanki mąki
- sól, pieprz
- żółtko
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- oliwa z oliwek
Ziemniaki myjemy, nakłuwamy widelcem, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika (temp. 200 stopni) na godzinę. Następnie obieramy ze skórki, rozgniatamy tłuczkiem i mieszamy z żółtkiem, mąką, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu. Powstałe ciasto dzieli ma dwie części, z których robimy wałeczek o średnicy ok 2 cm. Kroimy na podłużne kluseczki, w których robimy widelcem charakterystyczny wzorek. Ostatni krok to zagotowanie w garnku dużej ilości osolonej wody i wrzucenie do niej gnocchi! Gotujemy do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Do kluseczek podałam tradycyjny gulasz i sałatkę z lodowej, pomidorów i kukurydzy z dressingiem ziołowym.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz