Miał być szybki obiad z gotową mieszanką warzyw na patelnię, ale w ostatniej chwili przypomniałam sobie o frittacie, która jest o tyle dobra, że można ją przyrządzić z dowolnymi dodatkami. Danie w moim wykonaniu jest oczywiście zmodyfikowane i dostosowane do krótkiego czasu, którym dysponowałam, ale efekt był zaskakująco pyszny :)
Tradycyjna frittata, która w historii wyprzedziła sam omlet, przyrządzana jest z miksu masy jajecznej i dodatków, którą wypieka się w piekarniku. Ja zastosowałam trochę inny instruktaż, ale danie wyszło smakowicie. A oto lista produktów, których potrzebujemy:
- 5 jajek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- mieszanka Hortex - Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną
- oregano
- szczypiorek
- sól i pieprz
W związku z tym, że użyłam mrożonych warzyw (które oczywiście można zastąpić świeżymi) musiałam je wcześniej podsmażyć. Mieszanka hortex na patelni sprawiła, że w mojej kuchni uniósł się piękny zapach smażonych grzybków mun i aromatycznego curry.
Rozkoszując się woniami orientu w miseczce ubiłam białka z 5 jajek. Następnie dodałam do nich żółtka, mąkę i mleko. Kolejne dodatki to posiekany szczypiorek i listki oregano. Tak przygotowaną mieszankę doprawiłam odrobiną soli i pieprzu i wylałam na miękkie już warzywa. Wszystko razem podpiekałam do momentu uzyskania ładnego koloru.
SMACZNEGO!
taka frittata będzie idealna na zimne jesienne wieczory :)
OdpowiedzUsuń