wtorek, 5 lipca 2016

Urodzinowy wytrawny torcik dla Akademii Kulinarnej Whirlpool - focaccia z kremem z topinamburu i zieloną papryką






Zuzia przyjechała na wakacje, więc musiałyśmy poszaleć w kuchni. Zuzka oczywiście nie gotowała, ale wiernie mi asystowała - chętnie zawsze podaje, obiera warzywa, miesza, a przede wszystkim obserwuje. 


W związku z tym, że sezon letni zachęca do kulinarnych wycieczek, a przy tym Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie obchodzi swoje 3 urodziny - postawiłyśmy na mieszankę smaków z ogromnym naciskiem na włoskie klimaty. Dlaczego? A właśnie dlatego, że gospodarze Akademii - Marco Ghia oraz Emiliano Castagna - pochodzą dokładnie z Włoch. Świętując zatem urodziny tego miejsca, nie mogło zabraknąć smaków, które na pewno są bliskie jej nauczycielom. To taki mały hołd, a zarazem podziękowanie dla tych, którzy dbają o to, by świat kulinarny w Polsce był otwarty na nowości, był inspirujący, a przede wszystkim zachęcał do tego, żeby stać się jego integralną częścią. Droga Akademio, z całego serca życzę Ci, byś nadal inspirowała, niczym twórczość najlepszych poetów, byś nadal tworzyła na talerzu dzieła, słynniejsze od pieśni wybitnych muzyków, byś składała potrawy piękniejsze, niż obrazy największych mistrzów pędzla, a przede wszystkim, byś zarażała miłością do gotowania - skuteczniej, niż najbardziej cenione autorytety świata! 

STO LAT! 




Są urodziny - więc musi być tort. Choć mój jest nieco inny - bo dla przekory - wytrawny, z nutką ekstrawagancji. Dekonstrukcja często mnie fascynuje, więc szukając pomysłu na wyjątkowe danie urodzinowe, postanowiłam właśnie na mały eksperyment. Specjalnie dla Akademii Kulinarnej Whirlpool - Focaccia z oliwkami i suszonymi pomidorami przełożona pieczoną papryką i kremem z topinamburu.




Potrzebujemy:

Na rozczyn:
25 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki razowej
szczypta cukru
pół szklanki letniej wody

Na ciasto:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki razowej
pół szklanki wody
2 szczypty suszonego oregano
2 szczypty suszonego tymianku
szczypta soli
szczypta pieprzu
suszone pomidory
oliwki
2 łyżki oliwy z oliwek

Na krem:
1 zielona papryka
2 łyżki oliwy z oliwek
30 dag topinamburu
pęczek oregano
pęczek bazylii
szczypta soli
szczypta pieprzu
olej kokosowy

ziarna, pestki dyni


Do dzieła!

Najpierw przygotowujemy rozczyn: w misce rozdrabniamy widelcem drożdże, dodajemy wodę, szczyptę cukru i mąkę. Wszystko mieszamy  i pozostawiamy na kilkanaście minut. 

Na stolnicę wysypujemy dwa rodzaje mąki. Na środku robimy dołek, do którego wlewamy rozczyn, wodę, oliwę i przyprawy. Wszystko razem ugniatamy i pozostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Gotowe ciasto włożyłam do silikonowych foremek na tarteletki - dzięki temu zyskały oryginalny kształt. Można jednak podzielić je na kawałki i poukładać na blasze. Na górę układamy kawałki suszonych pomidorów oraz oliwek. Focaccie pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Warto obserwować ciasto - kiedy będzie gotowe lekko się zarumieni. 

W międzyczasie paprykę kroimy na kawałki, rozkładamy na blaszce wysmarowanej olejem kokosowym i posypujemy suszonym oregano. Wkładamy również do piekarnika i pieczemy do momentu, aż brzegi skórki będą mocno zarumienione. 

Topinambur obieramy (można pokroić go na mniejsze kawałki) i gotujemy na parze z szczyptą soli i pieprzu do momentu, aż będzie miękki - około 30 minut.

Ciasto wyciągamy z piekarnika do wystygnięcia. Z upieczonej papryki ściągamy skórkę. 

Ugotowany topinambur miksujemy z 2 łyżkami oliwy z oliwek, liśćmi oregano, bazylii, szczyptą soli i pieprzu. 

Focaccię przecinamy wzdłuż i przekładamy papryką oraz kremem z topinamburu. Całość ozdabiamy ziarnami. Dodatkowo paprykę można zwinąć z kremem i podać wraz z "mini torcikiem" :)

SMACZNEGO!







WPIS BIERZE UDZIAŁ W AKCJI:

About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts