Kiedy spodziewam się gości i muszę przygotować na szybko jakieś przekąski, często stawiam na proste i uniwersalne rozwiązania. Tortille sprawdzają się zawsze, a co najważniejsze, można do nich dobierać przeróżne dodatki :) Często korzystam z gotowych placków, ale jeżeli mam odrobinę więcej czasu, to przenoszę się myślami do meksykańskiej kuchni i samodzielnie je wypiekam.
Potrzebujemy:
Na tortille:
2 szklanki mąki kukurydzianej,
2 łyżki oleju,
3/4 szklanki letniej wody,
szczypta soli i pieprzu
Farsz:
Rukola,
Serek ziołowy Almette,
Papryka czerwona,
Kiełki,
cebula
Do misy wsypujemy mąkę oraz przyprawy, dodajemy wodę i olej i mieszamy do połączenia składników. Następnie ugniatamy ciasto i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto pozostawiamy na kilka minut, po czym dzielimy na równe kawałki, formujemy z każdego kulę i rozwałkujemy. Placki smażymy bez oleju na patelni nieprzywierającej. Wystarczy 1 minuta na stronę - do zarumienienia. Tortille smarujemy serkiem, na który układamy liście rukoli, kiełki, posiekaną cebulę i czerwoną paprykę. Całość zawijamy i kroimy na plasterki. Przekąska ładnie się prezentuje, ale też bardzo dobrze smakuje. Warto również eksperymentować ze składnikami, a nawet dipami.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz