Po suszy nastała pora deszczowa, która zainspirowała mnie do stworzenia egzotycznego klimatu w kuchni. Całkiem niedawno wzięłam udział w przypadkowo znalezionym konkursie i udało mi się wygrać zestaw produktów TaoTao. To moja pierwsza wygrana! I to kulinarna! Produktów wystarczyło żeby zrobić kilka świetnych kombinacji smakowych, jednak jeden z eksperymentów zasmakował nam na tyle, że robiliśmy go już trzeci raz :). Receptura jest całkiem prosta, a kluczowy jest słodko-kwaśny sos marki TaoTao.
Potrzebujemy:
250 g krewetek
Sałatę lodową
Makaron ryżowy
Mango w puszce
Sos TaoTao Słodki Chili
+ Na tempurę:
Jajko
1/4 szklanki mąki
1/3 szklanki wody
opcjonalnie sezam
Przygotowanie:
Krewetki oczyszczamy z jelit i pancerzyków. Przygotowujemy tempurę mieszając wszystkie składniki, panierujemy krewetki i wrzucamy do gorącego oleju. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i po kilku minutach wykładamy na talerz. Polewamy sosem, dodajemy posiekaną sałatę, mango i na górę upieczone, chrupiące krewetki. Przepis banalny, a smakuje wyśmienicie!
0 komentarze:
Prześlij komentarz