Tradycyjny gulasz jadłam już nie raz w różnych zakątkach Węgier. Przyznam, że najbardziej smakuje mi z plackami ziemniaczanymi i sama też często w ten sposób go podaję. Ostatnio jednak zdecydowałam się na propozycję z ryżem, a do samego mięsa dodałam dość sporo bazylii. Obiad był pyszny :)
Wielką zasługą niecodziennego smaku gulaszu była oliwa, którą użyłam do przysmażenia mięsa. Wykorzystałam propozycję kujawskiego z bazylią, którą zresztą oceniam bardzo pozytywnie. Smak spotęgował także dodatek świeżej bazylii, którą posiekałam, a następnie dodałam pod koniec gotowania. Ale zaczynając od samego początku:
POTRZEBUJMY:
- 0,5 kg mięsa ( ja użyłam mięsa z indyka)
- olej kujawski z bazylią
- 20 dag pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula biała
- śmietana
- czosnek granulowany, papryka słodka, odrobina curry
- ryż
- świeża bazylia
Na patelnię wlewamy trochę oliwy z bazylią, a gdy się odpowiednio nagrzeje wrzucamy drobno pokrojone mięso i przyprawy. Gdy mięso nabierze lekko brązowego koloru dodajemy pieczarki, paprykę i cebule (wszystko pokrojone wedle uznania). Całość dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie dolewamy wody, a gdy się zagotuje i mięso z warzywami jest miękkie dolewamy pół szklanki śmietany. Sos redukujemy, by uzyskać gęstą konsystencję. Na koniec dodajemy garść posiekanej bazylii. Tak przygotowane mięso podałam z ryżem udekorowanym gałązka oregano.
SMACZNEGO!
Pyszny klasyczny obiadek :D mniammm
OdpowiedzUsuń