Często, gdy chcemy z moim R. zjeść coś szybkiego na kolację decydujemy się właśnie na zapiekanki z wędzonym łososiem. Wielkim atutem tego dania jest to, że prawie w całości przyrządza je mój R., a ja muszę tylko posiekać cebulę i po wszystkim posprzątać :)
Potrzbujemy:
ok. 150-200 g łososia wędzonego w plastrach (opcjonalnie może być tuńczyk)
1 serek topiony ziołowy
1 mała cebula biała bądź czerwona
bagietka (ja użyłam grahamki)
starty ser żółty
Teraz tylko kilka prostych kroków:
Bagietkę kroimy na pół, a następnie na ukośne kawałki. Każdą część smarujemy serkiem topionym, kładziemy plasterek łososia, posiekaną cebulkę i starty ser. Tak przygotowane zapiekanki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 10 min. Ja zawsze kontroluję pieczenie i wyciągam wtedy gdy bułka jest już chrupka.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz