Brukselka zawiera m. in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo,
miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C.
Działa zatem bardzo pozytywnie na nasz organizm i wzbogaca go o
niezbędne witaminy i minerały. Ostatnio zobaczyłam ją w sklepie i przypomniał mi się jej niesamowity
smak w gotowanej przez mamę zupie warzywnej. Uwielbiałam ją i wyjadałam
wszystkie główeczki z dużego garnka! Sentymentalność sprawiła, że
zainwestowałam w 0,5 kilogramowy woreczek warzywa i szybciutko pobiegłam
do kuchni.Czytałam wiele i postawiłam na jej niekonwencjonalne przyrządzenie.
Brukselka zapiekana z ziemniakami i boczkiem
Potrzebujemy:
0,5 kg brukselki
ok 40 dag boczku
ziemniaki (ilość wedle uznania)
1 cebula czerwona
1 cebula biała
3 łyżki oliwy z oliwek
Działamy!
Pierwszy krok, który wykonujemy to obranie i
czyszczenie brukselki. Następnie nacinamy główki na krzyż (by pozbyć się
goryczki) i wrzucamy do osolonej wody. Warzywa gotujemy ok. 10 min, tak
by były miękkie. W tym czasie kroimy boczek na kosteczki. To samo czynimy z cebulą i następnie wszystko razem przysmażamy na patelni bez tłuszczu.
Ziemniaki kroimy na kosteczkę, lub plasterki i lekko
przysmażamy na oleju, tak by się zarumieniły. Potem najlepiej osuszyć je
z tłuszczu za pomocą jednorazowych papierowych ręczników.
Następnie ugotowane brukselki przekrawamy na
pół i układamy w naczyniu żaroodpornym. Wszystko dobrze przyprawiamy
szczyptą pieprzu, papryki czerwonej i soli ziołowej. Do smaku polewamy
brukselki oliwą z oliwek. Ja użyłam pysznej oliwy przywiezionej
bezpośrednio z tunezyjskich gajów oliwnych regionu Sfax.
Na to układamy ziemniaczki i posypujemy je przyprawą do ziemniaków, by danie miało wyrazisty smak. Górę wieńczymy boczkiem z cebulką. Całość przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-40 minut.
SMACZNEGO!
Pyszności! Uwielbiam brukselkę w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń