poniedziałek, 1 sierpnia 2016

Galaretka z nasionami chia, guawą i papają





W ramach próbowania specjałów kuchni peruwiańskiej spróbowaliśmy z R. także deserów. Poza quinotto z krewetkami przygotowaliśmy również swoją wersję galaretki z chia i owocami. Oryginalny przepis znajdziecie we wspominanej już ostatnio książeczce, a poniżej nasza interpretacja :)


Potrzebujemy:

300 ml wody kokosowej
80 g pulpy z guawy
80 g zmiksowanej papai
2 łyżki nasion chia
1 łyżka soku z limonki
5 g agaru (opcjonalnie można użyć żelatyny)

Przepis na ciasteczka znajdziecie tutaj: KLIK


Wodę kokosową przelewamy do garnuszka i łączymy z guawą i papają. Dosypujemy chia, agar i wlewamy sok z limonki, a następnie mieszamy i gotujemy około 5 minut. Galaretkę studzimy i przelewamy do mniejszych naczyń. Gdy stężeje podajemy z dowolnymi dodatkami - mogą być to świeże owoce, sosy, musy, a nawet bita śmietana :)



About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts