Kiedy nie wiesz jak podać deser, herbatniki mogą okazać się dobrym rozwiązaniem. To taki mały pomysł R. :) Krem waniliowy z biszkoptem kakaowym, do tego sos z jeżyn, a wszystko otulone właśnie chrupiącymi ciasteczkami. Jako dodatek podaliśmy "sezamki", które zostały zrobione z sezamu, cukru trzcinowego, nasion chia i skruszonych herbatników. Królową jest jak zwykle jagoda (niestety króluje już ostatnie dni, bo sezon na nią powoli się kończy).
Potrzebujemy:
Herbatniki
odrobina miodu
3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
laska wanilii
mascarpone
biała czekolada
jeżyny (szklanka)
jagody
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru
3 łyżki sezamu
1 łyżka chia
łyżeczka masła
2 łyżki skruszonych herbatników
5 łyżek cukru trzcinowego
Najpierw pieczemy biszkopt - tradycyjnie ubijamy białka z odrobiną soli, dodajemy żółtka, cukier, mąkę, kakao, delikatnie mieszamy, wylewamy na małą blaszkę i wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Serek mascarpone miksujemy z środkiem z wanilii i roztopioną białą czekoladą.
W garnuszku podgrzewamy jeżyny z sokiem z cytryny i cukrem. Wszystko mieszamy, a gdy owoce się rozpadną pozostawiamy do ostudzenia.
Na patelni rozpuszczamy cukier (cały czas mieszamy i uważamy, by go nie spalić - wtedy będzie gorzki!) i dodajemy masło. Po chwili wsypujemy chia, skruszone herbatniki i sezam. Wszystko szybko mieszamy i od razu przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy warstwą papieru i wałkujemy. Rozwałkowane na około 2 mm ciasteczko pozostawiamy do ostygnięcia (jeżeli chcemy wyciąć z niego jakieś kształty, najlepiej zrobić to póki jest jeszcze ciepłe).
Brzegi herbatników smarujemy odrobiną miodu. Jeden kładziemy na spód, a resztę składamy jak na zdjęciu. Do środka kruszymy bądź układamy kawałki biszkoptu, nakładamy krem, znowu biszkopt, krem i tak do momentu wypełnienia "miseczki". Deser wykańczamy sosem z jeżyn i jagodami.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz