środa, 20 lipca 2016

Letni deser z owocami - krem waniliowy z kakaowym biszkoptem i sosem z jeżyn


Kiedy nie wiesz jak podać deser, herbatniki mogą okazać się dobrym rozwiązaniem. To taki mały pomysł R. :) Krem waniliowy z biszkoptem kakaowym, do tego sos z jeżyn, a wszystko otulone właśnie chrupiącymi ciasteczkami. Jako dodatek podaliśmy "sezamki", które zostały zrobione z sezamu, cukru trzcinowego, nasion chia i skruszonych herbatników. Królową jest jak zwykle jagoda (niestety króluje już ostatnie dni, bo sezon na nią powoli się kończy).



Potrzebujemy:

Herbatniki
odrobina miodu

3 jajka
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao

laska wanilii
mascarpone
biała czekolada

jeżyny (szklanka)
jagody
łyżka soku z cytryny
łyżeczka cukru

3 łyżki sezamu
1 łyżka chia
łyżeczka masła
2 łyżki skruszonych herbatników
5 łyżek cukru trzcinowego


Najpierw pieczemy biszkopt - tradycyjnie ubijamy białka z odrobiną soli, dodajemy żółtka, cukier, mąkę, kakao, delikatnie mieszamy, wylewamy na małą blaszkę i wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Serek mascarpone miksujemy z środkiem z wanilii i roztopioną białą czekoladą. 

W garnuszku podgrzewamy jeżyny z sokiem z cytryny i cukrem. Wszystko mieszamy, a gdy owoce się rozpadną pozostawiamy do ostudzenia.


Na patelni rozpuszczamy cukier (cały czas mieszamy i uważamy, by go nie spalić - wtedy będzie gorzki!) i dodajemy masło. Po chwili wsypujemy chia, skruszone herbatniki i sezam. Wszystko szybko mieszamy i od razu przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy warstwą papieru i wałkujemy. Rozwałkowane na około 2 mm ciasteczko pozostawiamy do ostygnięcia (jeżeli chcemy wyciąć z niego jakieś kształty, najlepiej zrobić to póki jest jeszcze ciepłe).

Brzegi herbatników smarujemy odrobiną miodu. Jeden kładziemy na spód, a resztę składamy jak na zdjęciu. Do środka kruszymy bądź układamy kawałki biszkoptu, nakładamy krem, znowu biszkopt, krem i tak do momentu wypełnienia "miseczki". Deser wykańczamy sosem z jeżyn i jagodami. 

SMACZNEGO!




About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts