Wiosna to czas, w którym moja dieta nabiera kolorów. Gdy przez lekko zachmurzone niebo przebłyskuje słońce, wieczorem szykuje się wymagający trening, aż chce się zjeść coś zdrowego :) Dla smakoszy sałatek mam dzisiaj propozycję wyjątkową z dodatkiem nasion chia i dressingiem z oleju rzepakowego.
Warto zwrócić uwagę na wartości odżywcze oleju rzepakowego, który jest niezwykle bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów omega-3. Dodatkowo Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego warto uczynić z niego stały składnik swojej diety. Uświadamiajmy innych, jak zdrowy i korzystny dla naszego organizmu jest nasz rodzimy olej :)
POTRZEBUJEMY!
3 garści świeżego szpinaku
Ser mozzarella
1 gruszka
pomidorki koktajlowe
suszone pomidory
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka soku z cytryny
słonecznik łuskany
5 większych liści bazylii
szczypta soli i pieprzu
nasiona chia
płatki migdałowe
DZIAŁAMY!
Szpinak układamy w naczyniu, dodajemy pokrojoną mozzarellę, kruszkę, pomidory świeże i suszone. Olej, cytrynę, słonecznik bazylię i przyprawy miksujemy na gładki dressing. Sałatkę wykańczamy nasionami chia oraz płatkami migdałowymi, które możemy uprzednio uprażyć :)
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz