Przede mną ostatnie dni urlopu... Europejskie wojaże zaliczone (niedługo przygotuję kulinarną relacje niespodziankę z tegorocznej podróży) i czas wracać do rzeczywistości. Korzystając jeszcze z wolnego weekendu zabrałam się za lepienie pierogów. Wprawdzie nie mam w tym wielkiego doświadczenia, ale wersja z mięsnym farszem wyszła bardzo smaczna!
Przepisów na ciasto do pierogów jest tak wiele, a tak naprawdę, by wszystko wyszło dobrze trzeba kierować się intuicją :) Istotne jest to, żeby wyrobione ciasto było sprężyste i miękkie - musimy uważać, by nie dodać zbyt dużo mąki. Potrzebujemy:
- ok. 0,5 kg mąki
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 żółtko
FARSZ:
- 2 udka
- 1 marchewka
- pół małej cebuli
- mała pierś z kurczaka
- pieprz
- sól
SMACZNEGO!
Pysznie:) jeszcze z podsmażoną cebulką:) Daj jednego:)
OdpowiedzUsuń