Przyznam, że pierś z kurczaka jest jednym z mięs, które najbardziej mi smakują. Przygotowanie jest bardzo szybkie, a smak wyśmienity. Dodatkowo można z nim śmiało eksperymentować, tworząc coraz nowsze, zaskakujące nasze podniebienia kombinacje. Dzisiaj postanowiłam na spontaniczność i zbierając to co miałam w lodówce złożyłam w naprawdę pyszne danie! Zapraszam na instruktaż kolejnego obiadu instant (przygotowanie tylko 25 minut!).
POTRZEBUJEMY:
Makaron do spaghetti ( ja użyłam Lubelli)
pierś z kurczaka
1 pomidor
mała cebula biała i czerwona
ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
śmietana
bazylia
zioła prowansalskie, sól ziołowa
No to gotujemy!
Pierś z kurczaka kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Podobnie czynimy z cebulą i czosnkiem. Wszystko razem mieszamy w miseczce, dodajemy ziół prowansalskich oraz szczyptę soli ziołowej do smaku i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. W międzyczasie gotujemy makaron. Do mięsa dodajemy pokrojony pomidor i łyżkę przecieru pomidorowego dla intensywnego koloru. Wszystko razem podduszamy na małym ogniu. Po około 10 minutach dodajemy na patelnie makaron ugotowany al dente i całość intensywnie mieszamy. Na koniec można dodać 2 łyżki śmietany (ja użyłam 30%, co dało lekko słodkawy, delikatny posmak). Gotowe danie możemy posypać startym parmezanem lub posiekaną bazylią.
SMACZNEGO!
Zdecydowanie jestem smakoszem pomidora. Zwłaszcza w takiej smakowitej wersji! :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.blogspot.com