czwartek, 18 sierpnia 2016

Koktajle owocowe i warzywne cz. II


Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na blogowanie, ale obiecuję, że we wrześniu nadrobię zaległości. Wszystko robię na szybko, cały czas organizer jest napięty, więc obiad jak prędko się pojawia, tak prędko znika - po prostu nie mam kiedy go ładnie wystylizować i obfotografować :) W tym przedślubnym biegu Russell Hobbs niezwykle ułatwił mi życie. Dzięki wyróżnieniu w konkursie Zwariowałem na punkcie koktajli otrzymałam sprzęt do zadań specjalnych i dosłownie zwariowałam tworząc kolejne miksy!


Nutri Boost Multi Blender marki Russell Hobbs to bardzo przydatne urządzenie. Doskonale nadaje się do robienia zup, sosów, ale przede wszystkim koktajli. Działa bardzo szybko i skutecznie. Nasiona chia, twarde jabłko, burak, płatki owsiane, kostki lodu - wszystko zostaje bardzo dokładnie zmiksowane, a koktajle są puszyste i gładkie. Wystarczy 1 minuta, by cieszyć się smakiem zmiksowanych ulubionych owoców i warzyw. Szczegółowe informacje znajdziecie na stronie producenta.



Ostatnio przedstawiłam Wam pierwszy katalog koktajli -> KLIK, dzisiaj czas na kolejną porcję :) 

Awokado z bananem i młodym jęczmieniem



Potrzebujemy:

połowa awokado
2 banany
łyżeczka młodego jęczmienia
mleczko kokosowe

Awokado to jeden z moich ulubionych owoców. Jego smak jest neutralny, więc idealnie sprawdza się zarówno w wytrawnych i słodkich daniach. Warto go polubić także z innych powodów - doskonale obniża poziom szkodliwego cholesterolu, reguluje ciśnienie krwi i czuwa nad właściwą pracą układu nerwowego. Wprawdzie jest bardzo kaloryczne, ale powinno zagościć w naszych codziennych jadłospisach. Kolejny składnik koktajlu, to niezastąpione banany - mówiłam już, że je uwielbiam? To dla mnie najczęstsza baza koktajlu, ponieważ dodają im egzotycznej słodyczy. Kiedy po treningu nie mam czasu, by przyrządzić coś wysokobiałkowego, to często miksuję właśnie banana z proteinami i mlekiem roślinnym.  Aby już nie chwalić go za bardzo, to przejdę dalej, ponieważ chciałam zwrócić również uwagę na młody jęczmień. To doskonały składnik dla osób na diecie, a co najważniejsze ogromne źródło witamin. Jest bogaty w witaminę C, zawiera dużą dawkę beta-karotenu, ale także żelaza, wapnia, magnezu i cynku. Ponadto wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Co najważniejsze jest coraz szerzej dostępny - można go zakupić nawet w dyskontach. 


Nektarynkowe orzeźwienie


Potrzebujemy:

nektarynka
pół łyżeczki miodu
szczypta cynamonu
100 ml mleka ryżowego

Bardzo często największa dawka witamin i minerałów znajduje się w skórce owoców i warzyw. Projektant Nutri Boost chyba doskonale o tym wiedział, ponieważ urządzenia bardzo dobrze radzi sobie z nieobranymi składnikami. Koktajl nektarynkowy robię właśnie z całej nektarynki, która stanowi jedną z podstawowych odmian brzoskwini. Zarówno pierwsze, jak i drugie to nieocenione źródło minerałów, przez co doskonale sprawdzają się w diecie anemików i kobiet w ciąży :) Choć nie znaczy to oczywiście, że nie powinni jeść ich inni :) Smak owocu doskonale podkreślił cynamon. Użyłam świeżo zmielonego, którego korę przywiozłam z Tunezji, dzięki czemu koktajl był bardzo aromatyczny. Przy okazji przemycamy do organizmu składnik, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Co najważniejsze, to afrodyzjak ;)


Jagodowy szał



Potrzebujemy:

banan
szklanka jagód
garść truskawek
3 łyżki jogurtu greckiego
łyżeczka nasion chia

Ten miks to typowe, letnie połączenie. Bo lato właśnie kojarzy mi się z truskawkami i jagodami :) Pojawił się także wszechobecny banan no i oczywiście jogurt grecki oraz nasiona chia. Składniki, które już niejednokrotnie zestawiałam w różnych kombinacjach i tym razem są sporą porcją energii i zdrowia. 


Koktajl bananowo-gruszkowy


Potrzebujemy:

2 banany
1 gruszka
łyżeczka soku z cytryny
łyżka płatków owsianych
150 ml mleka sojowego

To moja najlepsza opcja śniadaniowa. Banan, wspomagająca trawienie gruszka oraz płatki owsiane, doskonale sycą i dają poczucie "dietowego" spokoju. Płatki owsiane jem bardzo często - tradycyjnie z mlekiem i owocami, z jogurtem, w plackach, czasem w panierce, w ciasteczkach, no i jak w tym przypadku - w koktajlach. Są one bardzo bogate w błonnik i co ważne, zawierają witaminy wpływające pozytywnie na urodę. 


Malinowa rozkosz




Potrzebujemy:
200 g malin
połowa małego melona Galia
banan
mleko migdałowe
1 łyżeczka młodego jęczmienia

Maliny to dla mnie wyjątkowe owoce - można powiedzieć taki mały skarb. Z reguły są dość drogie, w ogródku się nie przyjęły, no i ich delikatność... Najbardziej lubiłam je na tarcie, jednak teraz staram się unikać takich deserów, więc połączyłam ich smak z innymi owocami i powstał bardzo smaczny koktajl. Egzotycznego wymiaru nadał recepturze melon Galia, którego latem powinniśmy spożywać jak najwięcej! Dlaczego? Bo pomaga utrzymać jak najdłużej opaleniznę :) Co ważne to kolejne źródło zdrowia - reguluje ciśnienie, wspomaga odchudzanie, ale działa również korzystnie na oczy. 



Z Burakiem za pan brat



Potrzebujemy:

2 jabłka
mały, ugotowany burak
150 ml wody niegazowanej

Buraki uwielbiam w wytrawnych daniach. W ogródku w tym roku wyrosło ich bardzo dużo, więc poza typowymi wiórkami obiadowymi przydały się również do koktajlu. O zdrowotnych właściwościach warzywa nie ma co dużo pisać, bo chyba każdy wie, że jest "lekiem na całe zło" :) Powyższy miks to koktajl oczyszczający, ale również doskonała kuracja przedjesienna. Dlaczego? Burak wspomaga naszą odporność, a jak wiadomo jesienią nie trudno o przeziębienia :)



To jeszcze nie koniec przygody z koktajlami i pewnie nie raz do was wrócę  z kolejną porcją :) Tymczasem już niedługo moje receptury udostępni Russell Hobbs na swoim profilu na Instagramie, zatem bądźcie czujni i lakujcie ;)


Pamiętajcie, że jeszcze do końca sierpnia możecie zawalczyć o Nutri Boost w konkursie, a naprawdę warto :)

About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Publikowanie komentarza

Popular Posts