Do ślubu pozostało już niewiele czasu (dokładnie 29 dni!), więc atmosfera jest coraz bardziej napięta. Nie chodzi tu absolutnie o humory, ale po prostu czas, który trzeba maksymalnie organizować, by wszystko było dopięte na ostatni guzik :). Myślę, że w odpowiedniej chwili pochwalę się motywem przewodnim, być może menu i inspiracjami, ale na razie ciiichuttko trzymam wszystko w tajemnicy. A tymczasem mam dla Was dzisiaj coś idealnego na wykorzystanie sezonowych produktów. Na piątkowy, bezmięsny obiad były placki z cukinii, ale królowała zdecydowanie zupa krem ze szpinaku z serkiem Apetina Pesto i Rukola.
Potrzebujemy:
Serek kremowy APETINA PESTO I RUKOLA
400 g szpinaku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego
gałązka lubczyku
gałązka mięty
1 łyżka mąki
słonecznik łuskany
500 ml bulionu warzywnego
szczypta pieprzu
szczypta soli
Do dzieła!
W większym garnku rozpuszczamy olej kokosowy, na którym szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy pokrojony, świeży szpinak i łyżkę serka Apetina. Wszystko razem mieszamy, a kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość, dolewamy bulion. Do gotującej się zupy dodajemy na kilka minut gałązkę lubczyku i mięty - zioła nadają daniu pięknego aromatu, a również nietypowego smaku. Zupę gotujemy około 20 minut, a następnie dodajemy jeszcze jedną łyżkę serka PESTO I RUKOLA. Całość blendujemy, do szklanki przelewamy odrobinę, łączymy z mąką, przelewamy do garnka i jeszcze raz wszystko mieszamy i miksujemy. Zupę doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Podajemy ze słonecznikiem, ewentualnie odrobiną śmietany, posiekanymi orzechami, grzankami, lub pestkami dyni :)
SMACZNEGO!
Wpis bierze udział w akcji:
0 komentarze:
Prześlij komentarz