W dalszym ciągu korzystam z owoców lasu. Od dawna przygotowywałam się na przyrządzenie risotta, a świeże grzyby dały mi ku temu okazję. Zrobiłam wersję bez alkoholu, która może nie jest aż tak wykwintna, ale z całą pewnością nie mniej smaczna.
- grzyby - ja użyłam około 30 dag podgrzybków
- cebula
- ryż araborio
- ok. 6 filiżanek bulionu
- szczypiorek
- natkę pietruszkę
- sól, pieprz
Na patelni przysmażamy pokrojone na kawałki grzyby, następnie dodajemy cebulę (pokroiłam ją w piórka). Następny krok to wsypanie surowego jeszcze ryżu do grzybów i podlanie wszystkiego filiżanką bulionu. Składniki cały czas mieszamy, i gdy bulion wsiąknie w ryż, dolewamy kolejne porcje. Czynność powtarzamy do momentu gdy ryż się ugotuje. Na koniec dodałam posiekany szczypiorek, pietruszkę oraz przyprawy do smaku.
SMACZNEGO!
Risotto to jedno z moich ulubionych dań, a z grzybami smakuje naprawdę pysznie!
OdpowiedzUsuń