W takie upały obiad musi być lekki, sycący, a zarazem orzeźwiający ;) Poza kapustą obrodziły też w tym roku ogórki, zatem zrobiłyśmy z mamą dekonstrukcję tradycyjnej ogórkowej i powstał krem na bazie jogurtu.
Potrzebujemy:
3 duże ogórki (może być krótki i długi)
0,5 litra bulionu warzywnego
cebula
mały, gęsty jogurt naturalny
2 łyżki mąki pszennej
koperek
2 kromki ziarnistego chleba
łyżeczka oleju kokosowego
Ogórki (możemy obrać, możemy zostawić w skórce, pamiętając o dokładnym jej umyciu) kroimy na plasterki i wrzucamy do bulionu. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę oraz pęczek posiekanego koperku. Gotujemy około 15 minut, po czym blendujemy. W kubeczku mieszamy jogurt z mąką oraz hartujemy zupą. Mieszankę dodajemy do garnka i jeszcze raz całość blendujemy.
Chleb kroimy na drobną kostkę i przysmażamy na oleju kokosowym.
Krem podajemy z grzankami oraz koperkiem.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz