piątek, 22 lipca 2016

Łagodny bigos z białej kapusty



Lubię eksperymentować, ale często też sięgam po tradycyjne receptury. Właściwie to w moim domu najbardziej popularna jest tradycyjna, śląska, polska kuchnia. Tylko ja i R. trochę odbiegamy od tego wszystkiego i staramy się czasem (czytaj właściwie bardzo często) stawiać na coś innego, swojego, bardziej zdrowego, przemyślanego. Może wynika to z tego, że po prostu nie lubimy rutyny, ale też staramy się jeść świadomie. Co jednak najważniejsze, nie popadamy w skrajność - najważniejsze jest, by zachować odpowiednią równowagę w diecie. A że w ogródku wyrosły ogromne główki kapusty, za które powoli zaczynały się brać ślimaki, jest delikatny, łagodny bigos mojej mamy :)



Potrzebujemy:

2 główki białej kapusty
30 dag łopatki wieprzowej
1 kiełbasa
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ziele angielskie
liść laurowy
1 gałązka koperku
suszony majeranek
pieprz
sól
papryka słodka
pół łyżeczki oleju kokosowego

Kapustę szatkujemy i wkładamy do dużego garnka. Zalewamy całość wodą, doprawiamy łyżeczką soli i 2 szczyptami pieprzu. Kapustę gotujemy około 15 minut. Łopatkę kroimy na drobne kawałki i przysmażamy na patelni na oleju kokosowym. Jeżeli w garnku z kapustą pozostało dużo wody, odlewamy ją (odrobinę możemy zostawić), a następnie łączymy z mięsem i pokrojoną na kosteczkę kiełbasą. Dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekany koperek, łyżeczkę majeranku, 5 kulek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, szczyptę pieprzu i 2 szczypty papryki słodkiej. Bigos gotujemy do miękkości, w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą. 

SMACZNEGO!







About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts