Myślami jestem już daleko, w ciepłych i słonecznych krajach ;) Pełne marzeń wędrówki zaowocowały grecką inspiracją w kuchni. Na dzisiaj polecam sałatkę w tortilli z keftedes z miętą :)
Potrzebujemy:
500 g mielonej wołowiny
2 gałązki mięty
imbir
sól
pieprz
oregano
olej kokosowy
granat
rukola
pomidorki koktajlowe
prażony słonecznik
jogurt grecki
bazylia, pieprz cytrynowy
sproszkowane suszone pomidory
Tortillę wkładamy do nieco mniejszego naczynia i wkładamy na 6-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mięso mielone mieszamy z posiekaną miętą, startym imbirem (ok. 1 łyżeczka), szczyptą pieprzu, oregano i formujemy małe kuleczki, które smażymy na oleju kokosowym.
Jogurt grecki łączymy z pieprzem cytrynowym, bazylią oraz suszonymi pomidorami.
Do gotowej tortilli nakładamy rukolę (lub inną sałatę), pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe, posypujemy słonecznikiem, układamy keftedes, polewamy sosem i wykańczamy pestkami granatu.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz