wtorek, 7 czerwca 2016

Blabarsbullar z borówkami amerykańskimi i żurawiną




Pogoda coraz piękniejsza, słońce zachęca do aktywnego życia, aż chce się korzystać z każdej chwili. W powietrzu czuć już zapach wakacji i słodkiego leniuchowania. Wprawdzie cały lipiec i sierpień będzie dla mnie pracowity, ale cieszę się latem. Na uczelni czekają mnie już tylko 3 egzaminy, do zakończenia roku szkolnego pozostało już 17 dni, więc najwyższy czas rozkoszować się każdą chwilą i planować wakacyjne aktywności :)

Słodkie, pulchne i sycące drożdżówki blåbärsbullar idealnie nadają się do tego, by je zapakować i zjeść w plenerze. Do nich najlepiej sprawdzi się szklanka zimnego mleka lub orzeźwiający koktajl owocowy.



Potrzebujemy:

400 g mąki pszennej
100 g pudru z migdałów
50 g cukru 
25 g świeżych drożdży
szklanka letniego mleka
kostka rozpuszczonego masła
szczypta soli

Na nadzienie:

2 szklanki borówek amerykańskich
garść żurawiny (świeżej lub suszonej)
2 łyżki cukru
1 łyżka oleju kokosowego



W misce przygotowujemy rozczyn z drożdży, mleka i 1 łyżki cukru. W tym czasie do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz puder z migdałów, dodajemy żółtka, gotowy rozczyn, sól, cukier i rozpuszczone masło. Ciasto ugniatamy do momentu, aż będzie miękkie i pulchne. Następnie odkładamy na 1,5 h w ciepłe miejsce, by spokojnie rosło. Gotowe ciasto wałkujemy, smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym, posypujemy jagodami, żurawiną i cukrem, a następnie zwijamy w roladę, którą kroimy na plasterki. Ślimaczki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez około 25 minut w temperaturze 185 stopni. Upieczone i wystudzone drożdżówki można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub nawet polewą czekoladową :) 


SMACZNEGO!





About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts