Kiedy potrzebna jest szybka kolacja, to zazwyczaj wybór pada na burgery. Noszę się wprawdzie z zamiarem własnoręcznego wykonania bułek, ale kiedy czas goni stawiam na grahamki - z nimi burgery smakują mi najbardziej.
Potrzebujemy:
4 bułki grahamki
400 g mielonego mięsa wołowego
tymianek, pieprz, czosnek granulowany, oregano
suszone pomidory
sałata
świeża bazylia
8 plasterków pomidora
ser żółty
rzodkiewka
papryka żółta
kiełki
jogurt naturalny
4 plastry cebuli
olej kokosowy
Mięso mielone doprawiamy szczyptą pieprzu, tymianku, oregano, czosnku granulowanego i mieszamy, a następnie formujemy cztery kotlety. Na patelni rozgrzewamy na patelni pół łyżeczki oleju kokosowego i pieczemy burgery wraz z plasterkami cebuli. W międzyczasie przekrawamy bułki i wkładamy na około 7 minut do piekarnika - muszą być chrupiące. Kiedy kotlety będą już wysmażone (około 3 minut z każdej strony), to odkładamy je na talerz na 2 minutki. Z 2 łyżek jogurtu naturalnego, suszonych pomidorów i przypraw robimy sos. Na koniec kładziemy na bułce sałatę, następnie burger, cienki plaster żółtego sera, kiełki, paseczek papryki, 2 plasterki rzodkiewki, 2 plastry pomidora i listki bazylii. Całość polewamy odrobiną sosu i przykrywamy górną częścią bułki :)
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz