wtorek, 17 maja 2016

Tortillki z serkiem i warzywami


Kiedy spodziewam się gości i muszę przygotować na szybko jakieś przekąski, często stawiam na proste i uniwersalne rozwiązania. Tortille sprawdzają się zawsze, a co najważniejsze, można do nich dobierać przeróżne dodatki :) Często korzystam z gotowych placków, ale jeżeli mam odrobinę więcej czasu, to przenoszę się myślami do meksykańskiej kuchni i samodzielnie je wypiekam.

Potrzebujemy:

Na tortille: 

2 szklanki mąki kukurydzianej,
2 łyżki oleju,
3/4 szklanki letniej wody,
szczypta soli i pieprzu


Farsz:

Rukola,
Serek ziołowy Almette,
Papryka czerwona,
Kiełki,
cebula

Do misy wsypujemy mąkę oraz przyprawy, dodajemy wodę i olej i mieszamy do połączenia składników. Następnie ugniatamy ciasto i w razie potrzeby podsypujemy mąką. Gotowe ciasto pozostawiamy na kilka minut, po czym dzielimy na równe kawałki, formujemy z każdego kulę i rozwałkujemy. Placki smażymy bez oleju na patelni nieprzywierającej. Wystarczy 1 minuta na stronę - do zarumienienia. Tortille smarujemy serkiem, na który układamy liście rukoli, kiełki, posiekaną cebulę i czerwoną paprykę. Całość zawijamy i kroimy na plasterki. Przekąska ładnie się prezentuje, ale też bardzo dobrze smakuje. Warto również eksperymentować ze składnikami, a nawet dipami. 


SMACZNEGO!





About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts