Majówkowa pogoda zbytnio nas nie rozpieściła, więc postanowiłam sobie to wynagrodzić w nieco inny sposób. Dla ugoszczenia zmysłów czymś wyjątkowym, z rozmachem porządziłam w kuchni. Któż nie lubi bakłażana z mięsem mielonym? Do tego chipsy z batatów i sera, i mamy kompozycję dobrą na każdy dzień :)
Potrzebujemy:
200 g mięsa wołowego
Bakłażan
Cebula
4 pomidory
por
olej kokosowy
Bataty
Ser żółty
Tymianek
Bazylia świeża
Sól
Pieprz
Czosnek
Do dzieła!
Mięso przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu, ząbkiem czosnku oraz świeżą bazylią. Podpiekamy je na oleju kokosowym, a następnie łączymy z posiekaną cebulą, porem i pomidorami. Całość przykrywamy i dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną. Bakłażan kroimy na plasterki, solimy, przyprawiamy tymiankiem i przygotowujemy na patelni grillowej. W piekarniku przyrządzamy chipsy z batatów i potartego sera. Gotowe składniki łączymy, składając bakłażany niczym tort: plasterek warzywa, ser żółty, mięso.
SMACZNEGO!
Na mój gust to jest smak :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia
Kasiu, smakowało bardzo dobrze :) Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
Usuń