Uwielbiam letnie miesiące za to, że dają wysyp świeżych owoców i warzyw. W ogródki rosną wtedy truskawki, poziomki, czereśnie, a w lesie.... JAGODY! Jagody zawsze kojarzyły mi się z rodzinną wyprawą do lasu. Wokół naszego domu jest ich sporo, zatem w ostatnich dniach tylko przybywa zbiorów w kuchni. Dodajemy je do owsianki, do płatków ryżowych, do koktajli, jemy nawet same z cukrem. Ale numerem jeden jest zawsze placek, którego receptura jest u nas w domu od lat. Prosty, smaczny, słodki placek z jagodami.... I uwaga w tym roku po raz pierwszy zrobił go mój mąż! Opanował przepis raz dwa no i od tej pory coraz częściej pachnie w naszej kuchni ciastem. Franio śpi, a my pieczemy. Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z Wami tą dobrocią :)
Potrzebujemy:
1 kostka margaryny PALMA
pół szklanki mleka
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jagody wedle uznania
cukier puder
W garnku roztapiamy margarynę PALMĘ i mieszamy ją z mlekiem. Pozostawiamy do ostygnięcie i w dużej misce ubijamy białka z cukrem. Gdy uzyskamy gęstą pianę, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy. Następnie do masy jajecznej wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać ją przez sitko, by masa nie opadła). Ostatni krok to dolanie do ciasta roztopionej margaryny z mlekiem. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i wylewamy na blaszkę wyłożoną od spodu papierem do pieczenia. Owoce myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, posypujemy odrobiną mąki (by nie opadły na dno), a następnie wykładamy je na ciasto. Już prawie gotowe! Pozostało tylko włożyć ciasto do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 45 minut. Prawda, że proste?
Takie tradycyjne pieczenie, to sposób na sprawiania sobie wzajemnej przyjemności, to sposób na tworzenie wyjątkowych chwil. Proste przepisy sprawdzają się w tym najlepiej, więc wykorzystajcie naszą recepturę i organizujcie rodzinne pieczenie i ... jedzenie :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz