wtorek, 25 marca 2014

W amerykańskim stylu - Pancake z malinami i syropem klonowym

Od dłuższego czasu planowałam zrobienie amerykańskich pancakes. Ostatnio, będąc na zakupach, dostrzegłam na półce syrop klonowy, który bezpośrednio zachęcił mnie do przygotowania tego pysznego deseru.


Pancakes robiłam tylko "dwupiętrowe", ze względu na mniejszą ilość ciasta, które przygotowałam. Wam podam miary składników na ok. 6 placków. Wychodzą naprawdę rewelacyjne! Istotne, by smażyć je na małej okrągłej patelni - ładniej wtedy wyglądają. Ja niestety mam tylko jedną, dużą teflonową, dlatego placuszki nie mają równych brzegów.


Potrzebujemy:

1 i 1/4 szklanki maślanki (najlepsza mrągowska)
1 i 1/4 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
szczypta soli

Dodatki:

Syrop klonowy
Maliny
Cukier puder

Wszystkie składniki mieszamy razem mikserem (ja zaczęłam od maślanki, do której dodałam przesianą przez sito mąkę, jajko, cukier i resztę składników). Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do cista naleśnikowego (coś jak śmietana). Nagrzewamy patelnię bez tłuszczu (ponieważ jest on w mieszance) i nalewamy na nią ciasto. Smażymy z dwóch stron, aż do zarumienienia. Gotowe pancakes układamy na talerzu, przekładając malinami z syropem klonowym. Na koniec można posypać cukrem pudrem.





SMACZNEGO!
About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

1 komentarz:

Popular Posts