wtorek, 31 grudnia 2013

Sylwestrowe przekąski

Za każdym razem, gdy mamy czas Świąt Bożego Narodzenia, a następnie Sylwester i Nowy Rok dochodzę do wniosku: jak ten czas szybko leci! Rzeczywiście dzień za dniem i lata mijają. Ogólnie Święta zawsze spędzam w gronie rodzinnym, a z sylwestrem bywa różnie. W tym roku czeka nas kameralne przyjęcie w gronie znajomych. Jako że sześć osób może dużo zjeść, to trzeba ze sobą zabrać coś smacznego :)
 Cała noc przed nami, dlatego też nie może zabraknąć pysznych przekąsek. Na słodko przygotuję babeczki z dżemem i lukrem - szybko się je robi, a na dodatek idealnie spożywa w pozycji stojącej :) Skorzystam z wypróbowanego już przepisu KLIK.

Nie zabraknie nam też słonych przekąsek:

1. Kurczak w cieście francuskim

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • papryka czerwona, czosnek granulowany, sól ziołowa
  • 1 paczka ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty (najlepiej podzielić na pół poziomo, a potem wiele kawałków pionowo). Lekko można je rozwałkować. Na każdy kawałek ciasta kładziemy przygotowany wcześniej farsz - przyprawione, pokrojone na małe kawałeczki piersi z kurczaka zmieszane z posiekaną cebulką i oliwą. Zawijamy jak pierogi, brzegi można przyciskać widelcem robiąc ładny wzorek. Tak przygotowane ciastka wkładamy na blaszce (najlepiej na papierze do pieczenia) do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni do momentu uzyskania złocistego koloru.


2. Śliwki zapiekane w boczku

  • 10 podłużnych plasterków boczku gotowanego albo szynki parmeńskiej.
  • 20 śliwek suszonych bez pestek.
  • 20 wykałaczek

Plasterki boczku przecinamy podłużnie na pół i owijamy nimi śliwki. Całość przebijamy wykałaczką i układamy na wyłożonej papierze blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy do momentu wytopienia boczku - ok. 15 minut. Smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło.



3. Sałatka z roszponki

  • opakowanie roszponki 
  • 40 dag pomidorków koktajlowych
  • ser feta (ja używam  pokrojonego w kostkę sera Arla)
  • kukurydza
  • cebula czerwona
  • 1 papryka czerwona
  • oliwa z oliwek
  •  pieprz ziołowy, sól ziołowa, bazylia

Roszponkę myjemy i obrywamy korzonki. Obsuszoną wkładamy do miski. Do niej dodajemy przekrojone na pół pomidorki, kukurydzę, cieniutkie piórka cebuli i drobno pokrojoną paprykę. W szklance mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek z szczyptą przypraw i dodajemy do sałatki. Mieszamy. Na koniec wsypujemy odsączony ser feta. Smacznego!



Takie plany na dzisiaj! Ciekawa jestem co przyniesie reszta- ja przedstawiłam im swoje menu, by nie przyrządzili czegoś podobnego :) To teraz nie pozostaje nic innego jak iść do kuchni, później zacząć się szykować, a następnie wyśmienicie bawić świętując Nowy Rok! Korzystając zatem z okazji życzę wszystkim szczęśliwego roku 2014!

About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts