Za każdym razem, gdy mamy czas Świąt Bożego Narodzenia, a następnie Sylwester i Nowy Rok dochodzę do wniosku: jak ten czas szybko leci! Rzeczywiście dzień za dniem i lata mijają. Ogólnie Święta zawsze spędzam w gronie rodzinnym, a z sylwestrem bywa różnie. W tym roku czeka nas kameralne przyjęcie w gronie znajomych. Jako że sześć osób może dużo zjeść, to trzeba ze sobą zabrać coś smacznego :)
Nie zabraknie nam też słonych przekąsek:
1. Kurczak w cieście francuskim
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- papryka czerwona, czosnek granulowany, sól ziołowa
- 1 paczka ciasta francuskiego
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty (najlepiej podzielić na pół poziomo, a potem wiele kawałków pionowo). Lekko można je rozwałkować. Na każdy kawałek ciasta kładziemy przygotowany wcześniej farsz - przyprawione, pokrojone na małe kawałeczki piersi z kurczaka zmieszane z posiekaną cebulką i oliwą. Zawijamy jak pierogi, brzegi można przyciskać widelcem robiąc ładny wzorek. Tak przygotowane ciastka wkładamy na blaszce (najlepiej na papierze do pieczenia) do piekarnika i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni do momentu uzyskania złocistego koloru.
2. Śliwki zapiekane w boczku
- 10 podłużnych plasterków boczku gotowanego albo szynki parmeńskiej.
- 20 śliwek suszonych bez pestek.
- 20 wykałaczek
Plasterki boczku przecinamy podłużnie na pół i owijamy nimi śliwki. Całość przebijamy wykałaczką i układamy na wyłożonej papierze blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy do momentu wytopienia boczku - ok. 15 minut. Smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło.
3. Sałatka z roszponki
- opakowanie roszponki
- 40 dag pomidorków koktajlowych
- ser feta (ja używam pokrojonego w kostkę sera Arla)
- kukurydza
- cebula czerwona
- 1 papryka czerwona
- oliwa z oliwek
- pieprz ziołowy, sól ziołowa, bazylia
Roszponkę myjemy i obrywamy korzonki. Obsuszoną wkładamy do miski. Do niej dodajemy przekrojone na pół pomidorki, kukurydzę, cieniutkie piórka cebuli i drobno pokrojoną paprykę. W szklance mieszamy 3 łyżki oliwy z oliwek z szczyptą przypraw i dodajemy do sałatki. Mieszamy. Na koniec wsypujemy odsączony ser feta. Smacznego!
Takie plany na dzisiaj! Ciekawa jestem co przyniesie reszta- ja przedstawiłam im swoje menu, by nie przyrządzili czegoś podobnego :) To teraz nie pozostaje nic innego jak iść do kuchni, później zacząć się szykować, a następnie wyśmienicie bawić świętując Nowy Rok! Korzystając zatem z okazji życzę wszystkim szczęśliwego roku 2014!
0 komentarze:
Prześlij komentarz