Szpinak najczęściej przyrządzany jest dzieciom w celu uzupełnienia niezbędnych witamin. Od
zawsze jest niemile kojarzony, krążą mity o tym jakoby jest niesmaczny i
mdły. Starszym osobom przypomina dawne stołówkowe czasy, a dla młodych jest źródłem wielu inspiracji!
Cała jego moc ukryta jest w odpowiednim przygotowaniu,
doprawieniu no i oczywiście podaniu. Mam dla Was bardzo błyskawiczny
pomysł na pyszne szpinakowe danie – Penne ze szpinakiem w sosie
śmietanowym!
POTRZEBUJEMY:
Makaron Penne (ja oczywiście polecam ten z Lubelli)
Szpinak (użyłam mrożonego i rozdrobnionego – nie polecam zmielonego)
Ser Mozzarella
Cebula
Czosnek – ok 3 ząbki
Sól ziołowa, pieprz, czosnek granulowany
Śmietanka – ja użyłam 30% z Zotta
Odrobina oliwy z oliwek
No to gotujemy!!
Makaron gotujemy jak zwykle, w lekko
osolonej wodzie. W tym czasie wlewamy kilka kropli oliwy na patelnie i
wrzucamy szpinak. Gdy się lekko podgrzeje dosypujemy posiekany czosnek i
cebulę. Dusimy około 7 minut , po czym przyprawiamy i dodajemy pokrojoną
w kostkę mozzarellę. Gdy ser się rozpuści, dorzucamy ugotowany makaron i
zalewamy śmietanką. Wszystko energicznie mieszamy podgrzewając. Można
podać osobno makaron i osobno szpinak, jednak ja wolę wersję zmieszaną –
penne pięknie wygląda i zarazem smakuje gdy jest obtoczone w szpinaku.
Przepraszam za kiepską jakość zdjęcia, ale wykonałam je telefonem. Przepis jest jednak tak prosty, szybki i
apetyczny, że pewnie zdecydujecie się na wyśmienite penne ze szpinakiem!
Pamiętajmy, że szpinak potrzebuje tylko kilku sekund, by dostarczyć nam ogromnej dawki energii ;-) Przypomnijmy sobie chociażby dzielnego Papaya!
Pamiętajmy, że szpinak potrzebuje tylko kilku sekund, by dostarczyć nam ogromnej dawki energii ;-) Przypomnijmy sobie chociażby dzielnego Papaya!
0 komentarze:
Prześlij komentarz