poniedziałek, 28 listopada 2016

Sok z buraka, jabłka, imbiru i cytryny


Jesienią szczególnie należy dbać o zdrowie. Mówię to nie tylko dlatego, że wszyscy wokół o tym trąbią, ale przede wszystkim z powodu choroby, która mnie dopadła. Leżę i żałuję tego, że nie zadbałam o siebie odpowiednio. No ale jakoś już to przecierpię, do środy poleżę w łóżku, może jutro coś upichcę, jak tylko wrócą mi siły. Tymczasem wracam do soku, który potrafi zdziałać cuda. Na początku przygotowywałam go tylko z buraka i jabłek, ale jesienią ewoluował w coś ekstra :)

Potrzebujemy:

2 małe buraki
3 jabłka
kawałek imbiru
1 cytryna


Wszystko obieramy i wrzucamy do sokowirówki. Buraki można wcześniej ugotować, ale nie jest to konieczne :) Później już tylko cieszymy się smakiem zdrowia: mnóstwem kwasu foliowego, błonnika i witamin. To dobra dawka wspierająca odporność, ale także idealne rozwiązanie na jesienną chandrę. Rzadko wspomina się o tym, że burak to źródło serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia. To nie tylko gwarancja zdrowego snu, apetytu, ale przede wszystkim dobrego nastroju. Nic tylko wyciskać i pić :)




Takie pyszności powstały nie tylko z powodu moich braków odporności, ale przede wszystkim dlatego, że na http://zblogowani.pl/akcja/zdrowie-w-jednej-szklance trwa akcja ZDROWIE W JEDNEJ SZKLANCE :) Dzielmy się tym, co pyszne i zdrowe!


zBLOGowani.pl
About Aniczka

Mam wiele pasji i zainteresowań, ale gotowanie dla bliskich to jedno z przyjemniejszych zajęć w moim życiu. Bezcenne są dla mnie chwile, gdy ktoś ze smakiem konsumuje przygotowane w moim "atelier" posiłki i uśmiecha się serdecznie uznając moją pracę. Bo jak powiada moja 9 letnia siostrzenica - gdy człowiek je, to jest szczęśliwy!

You Might Also Like

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Popular Posts