niedziela, 30 czerwca 2013

VMI CULINARY SCHOOL - Rekrutacja na kierunek w zakresie food designu

Ostatnio popularne stało się mówienie o dizajnie niemal we wszystkich dziedzinach życia. Na świecie już od dawna można profesjonalnie zajmować się np. projektowaniem jedzenia, dlatego nie dziwi, że w Polsce od października ruszają studia z zakresu food design, a rekrutacja już trwa!
Przeczytaj więcej

sobota, 29 czerwca 2013

Babeczki z truskawkowym przybraniem

Chociaż od tygodnia za oknem deszcze, to do mojej kuchni zaglądnęło troszeczkę słońca. Okazyjnie udało mi się kupić dwa koszyki truskawek, które szybko trzeba było jakoś przetworzyć. Trochę zamroziłam, trochę poszło na ciasto, trochę na koktajle i jeszcze zostało. Wczoraj wykorzystałam je minimalnie, ale i tak są ukoronowaniem dla łakoci, które upiekłam :)
Przeczytaj więcej

piątek, 28 czerwca 2013

Tarta z kurczakiem i warzywami

No i wreszcie udało mi się zrealizować plan na zrobienie tarty :) Co prawda miałam o tym pisać wczoraj, ale wichury i deszcze pozbawiły mnie na jakiś czas dostępu do internetu. Jakoś to przeżyłam ;-) Wracając jednak do samej tarty, to może jak na pierwszy raz nie wyszła idealnie - jeśli chodzi o wygląd, ale w smaku była wyśmienita!
Przeczytaj więcej

wtorek, 25 czerwca 2013

Jajeczna grzanka z pomidorem - Kolacja w czasie sesji!

Czasem przydają się banalne pomysły na szybkie upichcenie czegoś smacznego. Sama przeżywałam nieraz uciążliwą sesję na studiach i wtedy niezawodne stały się receptury, które pozwalały na skomponowanie czegokolwiek, poza zwykłą kanapką, by kolacja była dobra i pożywna. Ten przepis chyba wszyscy znają, mnie kojarzy się poniekąd z dzieciństwem i może warto go sobie przypomnieć.
Przeczytaj więcej

Chorwacka delicja - Oliwa z oliwek z ziołami i czosnkiem

Jak wiemy Chorwacja słynie między innymi z wybornej oliwy z oliwek. Oczywiście będąc tam warto przywieźć sobie taką pamiątkę :) Ja zwiedzając Istrię niejednokrotnie spotkałam się w restauracjach z bardzo smaczną przystawką wykorzystującą właśnie oliwę i to co najlepsze w tym regionie.
Przeczytaj więcej

poniedziałek, 24 czerwca 2013

Białe szparagi we francuskiej łodzi

Przez przypadek trafiły w moje ręce dorodne białe szparagi. Warzywa te są lekkostrawne, zawierają wiele witamin i minerałów oraz obniżają cholesterol. W literaturze można znaleźć także wzmianki o tym, że działają jak afrodyzjak. Warto zatem je przyrządzić - popatrzcie jak powstały szparagi zapiekane w cieście francuskim z dodatkami.

Przeczytaj więcej

niedziela, 23 czerwca 2013

Truskawka na puszystym posłaniu

Sezon na truskawki w pełni zatem trzeba z tego dobrodziejstwa korzystać. Gdy tylko zobaczyłam w sklepie kształtne, pachnące, czerwioniutkie owoce od razy przyszedł mi do głowy biszkopt z pianką, ukoronowany mnogością soczystych pyszności.


Przeczytaj więcej

Mini zapiekanki z łososiem

Często, gdy chcemy z moim R. zjeść coś szybkiego na kolację decydujemy się właśnie na zapiekanki  z wędzonym łososiem. Wielkim atutem tego dania jest to, że prawie w całości przyrządza je mój R., a ja muszę tylko posiekać cebulę i po wszystkim posprzątać :)

Przeczytaj więcej

czwartek, 20 czerwca 2013

Torcik z owocami i kit kat pop choc


Niedługo dzień ojca, a to doskonała okazja ku temu by poszaleć z wypiekami. Co prawda tort, o którym dzisiaj pisze, powstał z nieco innej przyczyny, ale jest doskonałym i smacznym wypiekiem, który może stać się słodkim prezentem dla kochanego taty :) I co ważne, może go wykonać każdy, jest bowiem tak prosty, że nie potrzebne są wybitne zdolności cukiernicze!
Przeczytaj więcej

poniedziałek, 17 czerwca 2013

Proste ciasto rabarbarowo-poziomkowe!

Od dawna zamierzałam przyrządzić coś z rabarbarem, ale sesja dobiła mnie na tyle, że jakoś nie było na to czasu. Kilka dni temu jednak, wyrywając w ogródku ostatnie laski rabarbaru, stwierdziłam, że trzeba spróbować czegoś więcej niźli tylko kompot! W ciągu krótkiej chwili powstało pyszne i proste ciasto z owocami.
Przeczytaj więcej

piątek, 14 czerwca 2013

Poziomka w towarzystawie banana

Kilka słonecznych dni sprawiło, że poziomki w ogródku pięknie się zarumieniły :) Są jednak tak maleńkie, że nawet te kilka krzaczków, które rosną za domem, nie dają tyle poziomek, by się najeść,  ale tylko z rozkoszą posmakować. Pamiętajmy, że owoce są bardzo zdrowe, a poziomki zawierają sole mineralne, flawonoidy i witaminę C. Cieszmy się zatem rozpoczynającym się sezonem na samo zdrowie!
Przeczytaj więcej

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Dla smakosza pomidora!

Przyznam, że pierś z kurczaka jest jednym z mięs, które najbardziej mi smakują. Przygotowanie jest bardzo szybkie, a smak wyśmienity. Dodatkowo można z nim śmiało eksperymentować, tworząc coraz nowsze, zaskakujące nasze podniebienia kombinacje. Dzisiaj postanowiłam na spontaniczność i zbierając to co miałam w lodówce złożyłam w naprawdę pyszne danie! Zapraszam na instruktaż kolejnego obiadu instant (przygotowanie tylko 25 minut!).


Przeczytaj więcej

niedziela, 9 czerwca 2013

Wielki sezon na truskawki! Koktajl?

Sezon na truskawki rozpoczęty! Chociaż owoce głównie dostępne są z zagranicznych importów, to można już gdzieniegdzie doszukać się pięknych truskawek od polskich dostawców. Wprawdzie trzeba za nie słono zapłacić, ale ich zapach, kolor i smak są na tyle kuszące, że trudno się oprzeć i nie zakupić choć kilkudziesięciu dekagramów. A przecież nawet z niewielkiej ilości można przyrządzić coś przepysznego!

Przeczytaj więcej

czwartek, 6 czerwca 2013

Szybki obiad - ryż z kurczakiem i pieczarkami


Pieczarki uchodzą raczej za mało wykwintne grzyby, które nie zawierają żadnych walorów odżywczych. Znalazłam jednak informację, że mogą wspomagać odchudzanie i dostarczają, jakże potrzebną dla organizmu, witaminę D. Co jednak najważniejsze, są bardzo smaczne i można je wykorzystać na wiele sposobów!
Przeczytaj więcej

środa, 5 czerwca 2013

Za co kochamy czosnek?

Czosnek dodaję niemal do każdej potrawy. Ostatnio mój tata zauważył, że gdy tylko zaczynam coś gotować, to w całym domu unosi się zapach czosnku. Moja adoracja dla tej rośliny wzrasta, gdy pomyślę o jej dobroczynnym wpływie na nasze organizmy.


Przeczytaj więcej

wtorek, 4 czerwca 2013

Szpinakowe szaleństwo

Szpinak najczęściej przyrządzany jest dzieciom w celu uzupełnienia niezbędnych witamin. Od zawsze jest niemile kojarzony, krążą mity o tym jakoby jest niesmaczny i mdły. Starszym osobom przypomina dawne stołówkowe czasy, a dla młodych jest źródłem wielu inspiracji!
 Cała jego moc ukryta jest w odpowiednim przygotowaniu, doprawieniu no i oczywiście podaniu. Mam dla Was bardzo błyskawiczny pomysł na pyszne szpinakowe danie – Penne ze szpinakiem w sosie śmietanowym!




Przeczytaj więcej

Zmodyfikowana kuchnia włoska – Cannelloni

Mając ostatnio dużo wolnego czasu skusiłam się wreszcie na włoskie CANNELLONI! Przywdziałam maminy fartuch i zaczęłam wielkie gotowanie. Danie w przyrządzeniu okazało się bardzo proste, a ostatecznie nadzwyczajnie smaczne! Polecam do skorzystania z przepisu zawartego na opakowaniu makaronu Lubella, ja jednak, jak to zawsze ze mną bywa, nieco go zmodyfikowałam, wręcz można powiedzieć uczyniłam bardziej polskim :) Zobaczmy krok po kroku co się działo w mojej kuchni:

Przeczytaj więcej

sobota, 1 czerwca 2013

Pomysł na brukselkę

Brukselka zawiera m. in. sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, karoten, witaminę E, K, H, B1, B2, B3, B5, B6, C. Działa zatem bardzo pozytywnie na nasz organizm i wzbogaca go o niezbędne witaminy i minerały. Ostatnio zobaczyłam ją w sklepie i przypomniał mi się jej niesamowity smak w gotowanej przez mamę zupie warzywnej. Uwielbiałam ją i wyjadałam wszystkie główeczki z dużego garnka! Sentymentalność sprawiła, że zainwestowałam w 0,5 kilogramowy woreczek warzywa i szybciutko pobiegłam do kuchni.Czytałam wiele i postawiłam na jej niekonwencjonalne przyrządzenie.


Przeczytaj więcej

Popular Posts